Stichting Friesland 1940-1945
Aalzen de Jager

 

 

Voornaam:

Aalzen

 

 

Achternaam:

de Jager

 

 

Begraafplaats:

N.H. Kerk

 

Ureterp

 

 

Geboortedatum:

6-11-1899

 

 

Geboorteplaats:

Ureterp

 

 

Woonplaats:

Ureterp

 

 

Overlijdensdatum:

14-4-1945

 

 

Overlijdensplaats:

Ureterp

 

 

Notities:

 

Aalzen de Jager, geboren op 6 november 1899 te Ureterp, overleden op 14 april 1945 te Ureterp, was zoon van Jan de Jager en Wimke Buursma en gehuwd met Aukje Dragstra.
Beroep: veehouder.

 

De bekendste personen in Ureterp zijn waarschijnlijk Cornelis Tump en Aalzen de Jager. Deze twee mannen werden op de dag dat Ureterp werd bevrijd van de Duitsers gedood in een vuurgevecht. Als iedereen in Ureterp zich al opmaakt voor de bevrijding, vindt er op 14 april 1945 een gevecht plaats tussen leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en de laatste terugtrekkende Duitse soldaten. De overmacht van de Duitsers is veel te groot en de NBS'ers proberen een goed heenkomen te zoeken. Ze verschuilen zich in café Gorter. Doordat er pantserfausten in het café worden geschoten, ontstaat daar een grote ravage.

Maar even later klinken er enkele zware schoten en rolt er een serie Canadese tanks de Weibuorren in. Met enkele salvo's uit hun zware wapens weten de Canadezen snel het verzet van de Duitsers te breken. Ureterp is eindelijk bevrijd en de balans kan worden opgemaakt. Bij de NBS'ers zijn 5 doden gevallen, Aalzen de Jager (45), Jan L. van der Broek (40), Jan Welfing (24) uit Hemrik en Jan Visser (25) uit Drachten. Bij de Duitsers sneuvelen 4 . Ook vindt tijdens het vuurgevecht een kind de dood, door een afgedwaalde kogel.

De twintigjarige Jacobus ten Berge heeft de pech, dat zijn geweer weigert als hij de Duitsers onder vuur wil nemen.

Een Duitser krijgt hem te pakken en doodt hem met een nekschot.

 

Op woensdag 18 april worden de gevallen NBS'ers onder grote belangstelling met militaire eer begraven.


In Ureterp zijn er twee straten vernoemd "De Tumpstraat' en "De Jagerstraat".